Amenajari Interioare

Amenajari interioare. Cele mai noi idei de amenajari interioare si design interior pentru noua ta casa

Dulapuri cu secrete la vedere

Toata lumea viseaza un interior cat mai aerisit, in care sa nu existe zone aglomerate, in care nu stau ticsite haine, diverse obiecte, de care te atingi cel mult odata pe an, bagaje goale, mare de pantofi.

Oricat ti-ai repeta „fara ingramadeala, fara ingramadeala..!”, tot trebuie sa existe un loc in care sa le ascuzi pe cele ce le folosesti cu randul – precum prosoapele, asternuturile de pat, cu sezonul, precum imcaltamintea, sau si mai rar, precum valizele.

Toate trebuie bagate undeva! Unde? De cele mai multe ori, dormitorul ajunge sa se transforme in depozit. Merge, daca e vorba de tot ce aduni la repezela din casa, cand ai oaspeti, adica pe termen foarte scurt. Pe termen lung insa, acest obicei poate fi extrem de daunator.

dormitor

Dormitorul e locul in care iti doresti sa te relaxezi, sa te destinzi, sa-ti incarci bateriile. Iar mormanele de haine, cosurile cu rufe, impinse undeva la perete sau dupa vreun dulap nici nu dispar nici nu ajuta creierul. Nu foloseste la mare lucru un living super modern, superstilat numai bun pentru orice fel de oaspeti, daca nu iti gasesti linistea in propriul pat.

De ce pat? Pentru ca de cele mai multe ori, zonele de depozitare, ascate sau „disperate” sunt in dormitor. Pentru ca cele mai mari dulapuri sunt tot aici si pentru ca daca ai o casa destul de mare si-ti permiti, una dintre usile dormitorului dau in dressing room, un fel de debara, de dimensiuni holywoodiene, in care intra tot ce nu e la vedere: haine, incaltari, cutii, pantofi, jucari – mai ales vechi, sau de sezon – asternuturi, perne decorative sau nu…

PRACTIC

Inainte de a comanda un dressing – un sistem bine organizat de compartimente – fii sigura ca stii exact de ce ai nevoie. Pentru asta acorda-ti un ragaz in care sa te asezi sa sortezi lucrurile si sa te
hotarasti in sfarsit sa scapi de nimicurile pe care nu le mai folosesti de ani de zile, dar le muti dintr-un dulap in altul pentru ca nu te poti desparti de ele.

Unele au intr-adevar incarcatura sentimentala si vor avea un loc al lor in noul spatiu… bine organizat, dar altele trebuie sa plece! Scapa de tot ce nu-ti mai trebuie, nu mai vrei sau nu mai folosesti. Fara ele, vei putea gasi mai usor ce ai nevoie si iti va fi mai usor sa le ordonezi fie ca le pui intr-un sistem structurat pe sarme, cu rafturi, ori pe unul de lemn.

Poti sa-ti creezi propriul ansamblu, in care pui cravetele frumos intr-un sertar sau le atarni pe o stinghie speciala, la fel si curelele… Pantofii alegi sa-i tii pe rafturi, in cutii sau comanzi un rastel special  si nu mai folosesti cutiile. Chestie de optiune personala.

Evident, tipul de dressing depinde de spatiul de care dispui. Variantele „de sus pana jos” sunt cele mai practice pentru ca ofera zone ferite de praf, care ascund privirii multime de obiecte, generand spatiu optimizat la maximum. Indiferent pentru ce varianta optezi, asigura-te ca ai spatiu destul pentru a deschide usile.

Pentru rezultate optime, alege varianta cu usi glisante. Pierzi spatiul pe care ti-l ofera partea din interior a usilor – pe care poti agata curele, cravate, esarfe etc, dar nu-ti limitezi accesul la dulap.

Dressingul preia toate functiile dulapului de haine clasic, al comodelor si e transformat intr-un spatiu de sine statator, compartimentat si organizat ergonomic.

 

DETALII

Cum se utileaza un dressing? in general pe comanda. Ca si in cazul bucatariilor. Firma furnizoare isi deplaseaza o echipa la fata locului, unde se iau masuri. Apoi se construiesc corpuri in functie de
necesitatile si gustul beneficiarului. Trendul se indreapta in special catre nuantele deschise – de la albul antiseptic si oarecum farmacist, pana la cele naturale – bej, lemn natur, brun pamantiu, sau foarte inchise. Finisajele sunt cunoscute: cires, fag, stejar albit sau nu; la fel si accesoriile: manere de bronz, alama, in stil high-tech sau clasic, usi si compartimente mascate de sticla sablata, cat mai laptoasa insa, pentru echilibru.

Recomandam variantele cu corpuri cat mai inalte, chiar pana la tavan, pentru a exploata spatiul la maxim, insa desprinse de podea – iti usureaza accesul dedesubt, pentru situatiile cotidiene sau …neprevazute. Cu cat ansablul e gandit mai aerisit, cu cat mai multe sertare, accesul la obiecte e mai usor, categorisirea la fel.

Ai nevoie de ceva, ajunge o privire si stii ce-ti trebuie; nu e nevoie sa rascolesti cu frenezie sertarele sau diversele compartimente inchise sau nu cu usi. Si inca un lucru important: ai nevoie de cel putin doua zone de umerase in care sa poti atarna camasile si bluzele separat de fuste, pantaloni, sacouri sau paltoane si pardesie…

Deci un spatiu destul de lat cat sa nu stea burdusite – ca sa nu le mai calci cand le scoti – si destul de inalte ca sa nu stea gramada pe podea. Spatiul de sub ele poate fi folosit: pentru teancuri de pulovere, genti, cutii de pantofi.

Dressingul se compune din panouri ce se pot acesoriza dupa cerintele clientului. Elemente de baza: rafturi, bara de agatat, de lungimea raftului sau mai scurta, sertare suspendate, sertar pentru lenjerie, portcravate, portpantalon, portpantof – inchise sau deschise. Sunt realizate din MDF vopsit mat, PAL vopsit mat sau lucios.

Culorile finisajului: magnolia, cires, stejar lacuit caffe, sticla vopsita sau oglinda.

Pretul se calculeaza in functie de suprafata mobilata si de accesorizare, usa de la intrare putand intra sau nu in acest calcul.

SPATIU

Dimensiunile si forma dressingului variaza de la casa la casa. Poate fi amenajat de exemplu pe un hol care leaga dormitorul de alte dependinte, si poate fi mascat cu usi glisante. Se poate delimita zona “feminina” de cea “masculina”. Nu se mai amesteca imbracamintea, nu mai stai sa-ti cauti pantofii printre ai lui – chiar daca e evident ca ai lui nu au tocuri! – si nici el sa-si recupereze tricourile dintre teancurile tale de… “potentiale pijamale”. Un dressing perfect, un adevarat walking closet – adica dulapul – camera, prin care chiar te poti plimba – e o incapere separata cu atmosfera proprie. Ii poti adauga dupa gust, obiecte de iluminat, de preferinta de podea – pentru ca peretii sunt acoperiti de rafturi, usi, sertare si dulapuri – cat mai inalte, poti adauga o zona de relaxare, o canapea, sau doua fotolii, care poate deveni utila – pentru obtinerea tinutei perfecte.

DISPERARI

In cazul unui spatiu relativ limitat cauta variante care sa-ti elibereze “decorul”. Nu este neaparata nevoie sa tii chiar toate hainele la-ndemana. Separa hainele pe sezoane si du-le in alta parte a casei, daca se poate – hol, sub scara etc. Daca nu ai prea multe variante, incarca bagajele! Valizele sau gentile cele mai vluminoase, daca tot ocupa loc, nu le lasa goale.

Cosuri… de plastic sau alte cutii tot din plastic se potrivesc cel mai bine in camera copiilor, unde pot fi umplute cu jucarii, jocuri sau alte minuni. Ca sa fim sinceri, cele mai ingenioase solutii de depozitare le ridica intr-adevar camera copiilor. Dulapurile copiilor au in general rezerve negandite de spatiu, daca te gandesti ca garderoba lor nu e la fel de vasta ca a unui adult.

Daca reusesti sa pui pe umerase majoritatea lucrurilor lor, castigi enorm de mult spatiu sub umerase. Alege pentru pusti un pat cu lada, mai ales ca le place sa se catere. Daca optezi pentru o varianta la care sa foloseasca si scara sunt si ei fericiti si tu, pentru ca practic castigi
dedesubt un mic dulap.

Dressingul preia toate functiile dulapului de haine clasic, al comodelor si e transformat intr-un spatiu de sine statator, compartimentat si organizat ergonomic.

TIPS

Q. Corpurile unui dressing sunt ajustabile?

A. Da. O sectiune poate cuprinde un numar standard de rafturi, sau sertare, in functie de producator, cu sau fara varianta pentru pantofi. O parte dintre rafturi pot fi fixe – primul si ultimul, eventual cel de la mijoc – celelate fiind reglabile. Se pot obtine astfel compartimente de dimensiuni egale sau nu, functie de amplasarea rafturilor.

Q.Daca inlocuiesc un dressing cu altul, cu alt design, firma care imi monteaza dulapurile imi va “repara” urmele?

A. Nu. Dar daca planurile de redecorare nu prevad si aranjarea peretilor, se poate face in asa fel incat noul dressing sa mascheze urmele celui vechi.

Q. Cat timp dureaza instalarea unui dressing?

A. Dupa masurarea si stabilirea clara a modulelor, urmeaza comanda materialelor. Odata sosite toate piesele, instalarea poate dura circa 30 de zile in funtie de programul beneficiarului.

 

Lasă un comentariu